fatfight
דף ראשי » מלחמה בהשמנה » גורמים להשמנה וסיבוכים אפשריים

גורמים להשמנה וסיבוכים אפשריים

הגורמים להשמנה

  עליה במשקל עד למצב של משקל עודף נוצרת עקב עודף יומיומי של הכנסה אנרגטית בהשוואה להוצאת האנרגיה, ובכך מופר האיזון: 10 קלוריות נוספות ביום- מסטיק בזוקה אחד או שלוש סוכריות גומי יגרמו לעליה של ק"ג בשנה, לעומת זאת חסכון של מאה קלוריות בלבד מהמזון, או לחילופין הליכה של 1.5 ק"מ שהם 2000 צעדים נוספים ביום, תמנע ממרבית האוכלוסיה לעלות במשקל.

  על פניו הנוסחאות נראות פשוטות, אך אם כך היה הדבר ההשמנה לא היתה תופסת תאוצה עד כדי מגיפה גלובלית. מכאן קיימים מכלול של גורמים הקשורים למנגנונים פיזיולוגיים, חברתיים וקוגנטיביים:

1. גנטיקה- מחקרים שנעשו באוכלוסיה וביחידים מלמדים שישנו קשר הדוק בין הנטייה להשמנה לתורשה. לגזע כדוגמאת האפריקנים והאינדיאנים בארה"ב ישנה נטייה גדולה יותר להשמנה מהאירופאים. ממחקרים שנערכו, בעיקר על אחים ותאומים, נמצא כי התורשה מהווה גורם מרכזי, אך לגבי מידת השפעתה חלוקים החוקרים בדעתם. התורשה משפיעה על מבנה הגוף, מספר תאי השומן, פיזור השומן וקצב עיכול וספיגה, נמצא כי במשפחה בה שני ההורים שמנים הסיכוי כי ילד יהיה שמן הוא 80%, במידה והורה אחד שמן הסיכוי הוא 40% ובמידה ושניהם רזים הסיכוי שהילד יהיה שמן יורד ל- 15%. זאת לעומת המסקנה שהוצגה, במחקר סין, הגורסת כי אין כל משמעות לגזע ולתורשה, אם כי לאורח החיים ולתזונה. 

2. תאוריית "המשקל הקבוע", set point- נקודת הבקרה, גם היא מבוססת על תורשתיות משקל גופו של אדם. תיאוריה זו גורסת כי לכל אדם ישנו טווח משקל אופטימלי מסוים שאליו ישאף גופו בתנאים פיזיולוגיים נתונים. המשקל היציב נובע מאיזון מטאבולי, תורשתי במהותו, המאפיין את האדם בזמן ובמצב נתון, כלומר לרוב הרזה יישאר רזה והשמן שמן, כאשר עשויות להתרחש תנודות, בהתאם למצב המטאבולי התלויים במשתנים נוספים מעבר לתורשה: בריאות, מנהגי אכילה ורמת פעילות גופנית.

מחקרים הראו כי ישנן שלוש תקופות שבהן עודף המזון עלול לגרום להשמנה בגיל המבוגר: א. שלושת החודשים האחרונים של ההריון והחודשים הראשונים שלאחר הלידה שבהם מתפתחת רקמת השומן של התינוק. ב. גילאי הילדות בשנים 5- 7 שבהם חלה עלייה יחסית בתאי השומן. ג. גיל ההתבגרות המהווה תקופת סיכון להשמנה בעיקר לנערות ולנשים, שכן גם תקופה זו מאופיינת בהגדלת מסת השומן. המחקרים אינם מצביעים על התזונה כגורם היחיד להשמנה בתקופות אלה, אלא על כך שבהן יותר מתקופות אחרות, חלים בגופו של האדם שינויים פיזיולוגיים המונחים על ידי תכונות תורשתיות שיחד עם התזונה באותם זמנים קריטיים, משפיעים על משקלו של האדם בגיל המבוגר.

  • 3. תרופות- נטילת תרופות כגון קורטיקוסטרואידים (הניתנים בדרך כלל כנוגדי דלקת), תרופות לטיפול ביתר לחץ דם, טיפול בסכרת,  תרופות נוגדות דכאון מסוימות או תרופות אנטי פסיכוטיות למיניהן, גורמות להשמנה ולעיתים אף להשמנה קשה.גם הורמוני מין למניעת הריון או לטיפול בנשים בגיל המעבר עשויות לגרום להשמנה קלה. עם הפסקת הטיפול התרופתי חוזר הגוף בד"כ למשקלו הקודם.
  • 4. גורמים נפשיים- יש הנוטים לאכילת יתר ולהשמנה כאשר הם נתונים במתח נפשי, דכאון, לחץ, כעס ומצבי עקה אחרים. יש הנוטים לכך גם כאשר נאלצים להתמודד עם קשיי הימיום הפשוטים. אכילה כפיצוי הנה הרגל שרכשנו בילדותינו: כאשר נפלנו נתנו לנו משהו מתוק, לאחר טיפול שיניים אני קיבלתי ארטיק לו חיכיתי בכליון עיניים, מכאן למדנו כי האוכל מעבר לצורך הפיזיולוגי מהווה סיפוק רגשי. נטייה זו גוררת עלייה במשקל, יותר מהמצופה לגיל. נטייה זו עשויה להיות תורשתית, תלויה באופיו של האדם וללא ספק מושפעת מגורמים סביבתיים. חוסר ביטחון או ריקנות גם הם גורמים לאכילת יתר פסיכולוגית על מנת למלא את החסר.
  •  
  • 5. הרגלי חיים- אורח החיים, במיוחד עם ההתפתחותו של העולם המודרני המערבי, מוביל להשמנה ולכך מספר גורמים:
  •  תזונה לקויה ואכילה מרובה- עודף קלוריות, אכילת פחמימות פשוטות, שומן רווי, חומרים משמרים ומעובדים. אחת הסיבות להעדפת הפחמימות המורכבות והחלבונים על פני השומן היא אופן עיבודם וניצולם בגוף: גוף צריך להשקיע 2 קלוריות על מנת להפוך 100 קלוריות שומן לשומן גוף, לעומת 23 קלוריות כדי להפוך חלבון או פחמימה מורכבת לשומן גוף, כיוון שמעדיף להשתמש בהם כאנרגיה.
  • חוסר תנועה- כיום ישנם אמצעי תחבורה שאינם מצריכים מאיתנו לנוע כמעט בכלל במהלך היום ובכך מצמצמים את הוצאת האנרגיה שלנו במהלך היום, כמו כן הפעילות בשעות הפנאי שינתה את פניה ומתרכזת היום סביב: משחקי מחשב, צפייה בטלוויזיה, ארוחות במסעדה, קניות בקניונים.מנתוני מחקר עלה כי בממוצע בני הנוער צופים במשך שלוש וחצי שעות בטלויזיה ומבוגרים 2.9 שעות ומבלים בממוצע שלושים שעות בצפייה שבועית.
  • הרגלי אכילה- הרמב"ם גרס:" רוב התחלואים הבאים על האדם או מפני מאכלים רעים או מפני שהוא ממלא בטנו ואכילה גסה, ואפילו ממאכלים טובים" מתוך ספר מדע, הלכות דעות. קצב החיים המהיר אינו מאפשר אכילה רגועה תוך תשומת לב לאוכל, האכילה נעשית תוך כדי עשיית דברים או נדחית עד לשלב של רעב ועל כן האכילה אינה מבוקרת ואיננה מקבלת את היחס הדרוש לה-למאמר בנושא.
  • חוסר שינהלמאמר בנושא
  • חיים בלחץ גבוה המוביל לעליית אדרנלין וקורטיזול המובילים לעלייה ברמת האינסולין, וכאשר רמתו גבוהה בדם נפגעת היכולת של הגוף לשחרר שומן מן התאים לשם הפקת אנרגיה. מעבר לכך מצבי הלחץ בחיינו משפיעים על מימדים רבים בחיינו הכוללים את העולם הפנימי שלנו (מחשבותינו, רגשותינו וחוויתינו) ומצב חיצוני (גוף, תגובות והתנהגות). לפיכך יכול להתעורר שינוי במצב התיאבון והתנהגות אכילת האדם במצב לחץ. האוכל נקשר כבר מגיל צעיר לחוויה רגשית משמעותית להתפתחות נפש האדם. האם המאכילה את בנה מזינה אותו ברגש, אהבה, בטחון, תמיכה ודאגה. וכך האכילה מעניקה לאדם תחושת יציבות, הגנה ובטחון. לכן בחרדה ולחץ, כשקיימת תחושת איום האכילה מרגיעה ומחבקת. מכאן שהצורך באכילה מייצג למעשה צורך בהרגעה ומציאת מקום בטוח. האכילה מסייעת להקהות רגשות קשים ולהסיטם ממרכז תשומת הלב, אולם אינה מעלימה או מבטלת אותם.
  • אופי החיים המהיר מוביל אנשים רבים אחר חיפוש פתרון קסם פשוט ומוביל אותם לצריכת כדורים, דיאטות שונות הגורמות לירידה מהירה במשקל שלטווח ארוך גורם לפגיעה במערכת ובעקבותיה עלייה חוזרת במשקל, תוך פגיעה במערכות ומנגנונים כגון חילוף חומרים, שהופך את הירידה לאחר מכן לקשה וארוכה יותר.
  • מגוון הולך וגדל של ארועים בחיי האדם סובבים סביב פולחן האכילה: ארועים חברתיים, כנסים, ארועים משפחתיים, בשמחות ובאבל, חגים בכלל ושבת בפרט.
  • 6. חוסר ידע ומודעות הן בציבור הקהל הרחב והן בקרב הרופאים, אשר מקבלים הכשרה של מספר שעות בנושא תזונה  ואורח חיים בכל שבע שנות הלימוד.
  • 7. המשולש האכזרי- מראה, ריח וטעם גורמים לאדם להגזים בכמות המזון אותה צורך, ועקב כך מובילים להשמנה.כמו כן, כיום המזון הינו זמין ומהיר, אין צורך לצאת לצייד, יש להצטייד רק בכרטיס אשראי.
  • 8. מאפיינים פיזיולוגיים:
  • א.גורמים הורמונליים- שינוי בייצור הורמונים שונים, המתלווה לעיתים למחלות מסוימות, גורם להשמנה, דוגמאות מוכרות לכך: 1. יתר אינסולין בדם מביא להגברת התיאבון ולהשמנה עקב הפיכת הגלוקוז לטריגליצרידים. 2. הפרשה מוגברת של ההורמון הסטרואידי קורטיזול. 3. מנגנון לא תקין של בלוטת התריס. 4. שיבוש במנגנון השובע המצוי בבלוטת ההיפותלמוס. 5. סכרת שאינה מטופלת גורמת להפיכת הגלוקוז לטריגליצרידים. 6. חסר הורמוני מין או הורמוני הגדילה.

     ב.ייצור מועט של הנוירוטרנסמיטור סרטונין גורם להגברת תחושת הרעב ומגביר תאווה לפחמימות. גם הפרעות בייצור הנוירוטרנסמיטורים אפינפרין, נוראפינפרין ודופאמין עשויות להשפיע על מידת ההשמנה.

    ג. מטאבוליזם של שומנים ופחמימות וכן רמתו ותפקודו של הורמון אינסולין וכל הנובע מכך.

    ד. רעלים המצטברים בגוף האדם מפריעים לחילוף החומרים התקין ולתפקוד התאים. חלק גדול מהרעלים נאגר ברקמות השומן על מנת למנוע פגיעה באיברים חשובים, כגון מוח ולב.

    ה.ישנה טענה כי הנוטים להשמנה נוטים יותר מהאחרים לגירויים חיצוניים של חושי ריח, טעם וראייה, המגבירים את יצר האכילה ובמקביל גם ייתכן שיבוש באיתותי השובע הבאים מתוך הגוף.

     

    סיבוכים אפשריים

      עודף משקל והשמנה נקשרות לבעיות בריאות רבות, וביניהן סכרת, מחלות לב ומספר סוגי סרטן. דיווח ה- Journal of science מנבא כי השמנה חמורה עשויה לגרוע עד שבע שנים מחייו של אדם והסיכון למוות כתוצאה מסכרת או התקף לב גדל פי חמש עד שבע.

      משקל עודף ו obese קשורים עם התופעות הבאות:

    סיבוכים פיזיולוגיים-  

    1. פגיעה במערכות שונות בגוף:יתר לחץ דם, כולסטרול וטריגליצרידים גבוהים בדם, מחלות כיס מרה ודרכי מרה, מחלת כליות, מחלת כבד, מחלת לב, סוגים שונים של סרטן, דלקת מפרקים,גאוט, אוסטיאופורוזיס, מחלות קטלניות של דרכי הנשימה, שבץ מוחי, שגרון, אסתמה, כאבי גב, דום נשימה, נחירות בשינה, כאבים כרוניים במקומות שונים בגוף. 

    2. הפרעות הורמונליות שכיחות: תנגודת לאינסולין והופעת סכרת, עליה בטסטוסטרון בגברים וירידה בפרוגסטרון בנשים, ירידה בייצור קורטיזול וברמת הורמוני הגדילה,הפרעות במערכת הרבייה, בנשים מתבטא בליקויים במחזור, עקרות, הפלות, נזקים לעובר ורעלת הריון.

     3. לחץ תאי השומן על איברים פנימיים, דבר שעלול להוביל ל: מתן שתן בתכיפות ובדחיפות, צניחת רחם, דליות ברגליים,סיבוכים בכליות ובמערכת השתן, ניוון מפרקי הברך ואגן שאינו הפיך, אך הרזיה תעצור את ההדרדרות.

    .4 מוות מוקדם.

    סיבוכים פסיכולוגיים- חוסר ביטחון, תפיסת האני בחברה, חוסר מודעות לכמות האוכל הנצרך, אכילה כפייתית, בולמיה, דכאון. החברה  אינה סבלנית ומאוד ביקורתית כלפי הסובלים מהשמנת יתר , על כן סובלים השמנים מסטריאוטיפים, כגון: בעלי אופי חלש, חוסר שליטה עצמית, עצלנים, דבר ששם אותם במקום אף קשה יותר מול החברה ומול עצמם.

    השפעה כלכלית- השמנת יתר חולנית עלולה לגרום להשלכות כלכליות עקב צריכה מוגברת של מזון, קושי במציאת עבודה והוצאות על בריאות עקב מחלות הנגרמות מהשמנה.

     

      חומרת תוצאות ההשמנה תלויה בכמות עודף המשקל, גרף משקל בבגרות, תורשה, אורח החיים ורמת הפעילות.ההשמנה אכן מסוכנת ומובילה למחלות רבות, אך מעבר לכך פוגעת ישירות באיכות ורמת החיים, מקשה על הפעולות האלמנטריות מקשירת השרוכים ועד הליכה מהנה עם המשפחה ועל כן חשוב מאוד למנוע את הופעתה או לחילופין הישנותה.

     

    ליצירת קשר

     

    הרשמה לעדכונים

    לקבלת עדכונים, אנא השאירו מייל: